Despre proiect

„In a Relationship” este un proiect parte din Campania Respectului, iniţiativa AVON de luptă împotriva violenţei domestice şi dedicat adolescenților din România.

In a Relationship pune accentul pe un aspect delicat și sensibil al vieții adolescenților din timpul liceului: primele relații de dragoste – ce le face să funcționeze și ce le distruge. Pentru a fi relevant pentru ei, am co-creat proiectul cu tineri, de la partea de metodologie, până la grafică și comunicare.

Misiunea proiectului este să facem liceenii mai conștienți privind abuzurile potențiale în cuplu și să prevenim violența din timpul liceului, sâmburele violenței domestice de mai târziu. Prin violență înțelegem abuzuri fizice, emoționale, psihologice, sexuale și cibernetice (online).

În 2018, pe baza statisticilor și rezultatelor calitative obținute din datele colectate și pentru că am primit numeroase solicitări, am început să lucrăm la un atelier interactiv pe care să-l putem face cu grupe de liceeni, pe tema abuzurilor în relații. Silvia Guță, psihoterapeută și trainer a gândit un instrument de intervenție care să îi ajute pe adolescenți să înțeleagă mai bine ce înseamnă violență și abuz și care sunt formele de manifestare ale acestora în relațiile dintre ei. Cum le pot identifica din timp, cum le pot evita, unde pot cere ajutor sau ce e de făcut dacă deja sunt implicați sau sunt martori la astfel de situații.

Am testat exercițiile concepute pentru acest scop într-un focus grup cu adolescenți din București. Cei 12 adolescenți care au participat la focus grup sunt Maria David, Ana Alexandra Băcescu, Andreea Dumitrescu „Dumi”, Radu Moldoveanu, Lucas Bran, Valentina Kocsis, Răzvan Pantor, Ana Maria Todoran, Ionuț Stănescu „Andu”, Ana Trif, Maria Persu și Adora Păun.

 

Dacă te interesează sau vrei să participi sau să organizezi un atelier la tine în școală, dă-ne un semn la silvia@ffff.ro

Lansat în septembrie 2016, proiectul In a Relationship a produs o cercetare națională pe aproape 1.500 de adolescenți, realizată de 10 cercetători de vârsta liceului, un atelier de ilustrație și o expoziție care a rezultat din asta, de lucrări realizate de liceeni, mai multe intervenții publice și un atelier interactiv pe care psihologi sau traineri îl pot susține cu grupuri de liceeni, pe tema abuzurilor relaționale. În acești aproape 2 ani, am fost în contact cu un număr mare de liceeni, de la care am aflat multe insighturi despre relațiile dintre ei, dar și cu părinții sau profesorii lor. O parte din ele pot fi găsite aici.

Partenerii noștri: Asociația ANAISAsociaţia Femeilor din SibiuAsociaţia Touched Fundaţia Friends for FriendsFundaţia PACT