Control

1 din 3 adolescenții cuprinși în studiul In a Relationship recunosc că au verificat mesajele de pe telefonul prietenului/prietenei fără să ceară voie. La doi ani după cercetarea națională la care 1.500 de adolescenți din România au vorbit prima oară despre relațiile lor, proiectul In a Relationship propune un test de relație care să scoată la iveală lucrurile despre care uneori nu-ți poți da seama singur: dacă ești într-o relație care riscă să devină toxică pentru tine sau pentru partener? Cum să eviți un rol de potențial abuzator sau abuzat în cuplul tău?

Fenomenul revenge porn

Din interviurile cu adolescenți și documentările făcute pe teren prin bursele Superscrieri/AVON, fenomenul revenge porn a apărut ca o problemă reală, cu care se confruntă mai mulți tineri decât am vrea să credem, chiar și în România.

„Prima palmă nu e niciodată ultima palmă”.

Clișeele de limbaj - de multe ori corecte, dar golite de sens prin repetiție - mă exasperează. Există însă unul peste care aș vrea să dau în fiecare zi. Spune așa: în violența domestică, „totul începe cu o palmă”. Adolescența și primele relații sunt cruciale pentru că atunci, la 15-18 ani, decizi - de fapt - dacă pattern-ul violenței e sau nu acceptabil în tot restul vieții tale. Tocmai de aceea formularea „totul începe cu o palmă” poate fi modificata cu: „prima palmă nu e niciodată ultima palmă”.

Şantaj emoţional

„Cum ai putut să îmi faci asta? Credeam că ești altfel, dar m-am înșelat...” - șantajul emoțional e o formă de abuz care se strecoară în relații prin portița numită empatie. Șantajistul îi provoacă celuilalt sentimente de vinovăție, teamă sau responsabilitate, deseori în numele dragostei. Agresorul pozează cu succes în victimă, încât să te facă să vrei să îl ajuți, chiar și atunci când asta înseamnă să renunți la propriile valori, nevoi sau aspirații. E o formă de manipulare emoțională, așa că bine ar fi să te gândești de două ori înainte să te simți vinovat și să-i faci pe plac.

Partenerii noștri: Asociația ANAISAsociaţia Femeilor din SibiuAsociaţia Touched Fundaţia Friends for FriendsFundaţia PACT