Urmele tacerii-parteneriat Recorder.ro

Serialul “Urmele tăcerii” este o campanie sprijinită de Avon, în parteneriat cu Recorder.ro în care vorbim despre toate efectele violenței domestice, pe care societatea românească le ignoră de zeci de ani, cu prețul unor vieți distruse iremediabil.

Fiecare dintre episoadele acestui serial prezintă poveşti, femeie care au avut curajul să părăsească o relaţie abuzivă şi să vorbească deschis despre rănile provocate de acestea. Sunt prezentate soluţii pentru femeiele care încă suferă, dar şi tipuri de violenţă regăsite în cuplurile de adolescenţi. 

1. Țara femeilor pe care nu le apără nimeni: La fiecare 30 de secunde, o femeie din România devine victima unui act de violență în familie. E o statistică atât de dură încât nu mai putem vorbi de un fenomen, ci de o plagă pe care societatea a tolerat-o și a privit-o ca pe un act de normalitate: femeia bătută de bărbat, îndurând pentru că așa a fost de când lumea și tăcând pentru că rufele se spală în familie.

2. Învingătoarele. Poveştile femeilor care şi-au luat viaţa înapoi- În fiecare an, zeci de mii de femei din România sunt lovite de partenerii lor. Iar după ce loviturile bărbaților se opresc, rămâne în urmă o tăcere grea, care se transformă în mod de viață. Cele mai multe dintre femeile abuzate aleg să ascundă aceste episoade. O fac din cauza presiunii sociale, din cauza neîncrederii în instituțiile statului și, nu de puține ori, de teama că nu se vor putea descurca pe cont propriu. Așa că preferă să tacă și să îndure.

3. Angelica se hotărăşte să trăiască. O poveste care poate fi cel mai bun exemplu ca se poate. Dupa ce 30 de ani a indurat batai si umilinta din partea sotului, Angelica se hotaraste sa traiasca. Este singura femeie din Romania care a castigat la CEDO un proces cu statul roman pentru ca nu a aparat-o in fata sotului violent. 

4. Tăcerea ne face complicii unei suferinţe. Acesta este unul dintre mesajele unui material Recorder.ro. Societatea și tradiția ne-au îndemnat de-a lungul timpului să nu ne amestecăm în familia altuia. Indiferent de ce s-ar întâmpla, „rufele se spală în familie”. Doar că, în cazurile de violență domestică, lucrurile pot degenera chiar sub privirile celor care „nu se bagă în familia altuia”.

Partenerii noștri: Asociația ANAISAsociaţia Femeilor din SibiuAsociaţia Touched Fundaţia Friends for FriendsFundaţia PACT