De ce nu pleacă ea de lângă el?

Frică

Altele se tem că agresorul, părăsit și lovit în ego, le va da de urmă și le va face să regrete că au îndrăznit să fugă. Întotdeauna se gândesc că bătaia pe care o primesc acum e cu siguranță mai ușoară decât cea pe care o vor primi încercând să scape.

Singurătate

Unele victime nu vor să implice pe nimeni în poveștile lor de groază, temându-se că partenerii lor violenți și răzbunători se vor comporta la fel cu persoanele care încearcă să le ajute. Rămân fidele convingerii că nu are cine să le ajute și se simt „singure pe lume”.

Copiii

De multe ori, victimele spun că rămân de dragul copiilor. Preferă să sufere ele decât să dea peste cap cu totul lumea celor mici. De la zero înseamnă pentru ei o școală nouă, prieteni lăsați în urmă și, de cele mai multe ori, o situație financiară mai grea.

Psihologia traumei

Ce nu știu unii este că traumele repetate perturbă voința unui om. „Nu mai poți să vrei ce vrei, nu-ți mai vine să vrei ce vrei. Și vrei ce zice celălalt. Nu mai poți să fii cu tine, nu mai ai încredere că ai putea să vrei ce vrei tu”, explică psihologul Diana Vasile.

Dependență financiară

Multe dintre victimele violenței domestice nu au unde și cum să supraviețuiască singure. Ele speră ca în spatele sfaturilor de genul „nu ești obligată să suporți așa ceva”, cineva să le ofere și o soluție reală: un adăpost până când vor reuși să se întrețină singure.

Ilustrații realizate de Ruxandra Căvescu.

Citeşte "De ce se întoarce o femeie lângă bărbatul care o lovește?"
pe republica.ro
Partenerii noștri: Asociația ANAISAsociaţia Femeilor din SibiuAsociaţia Touched Fundaţia Friends for FriendsFundaţia PACT