Planul de urgenţă

Fie că încă nu ai curajul să pleci, fie că ai plecat şi îţi e teamă în continuare de abuzator sunt câteva lucruri pe care le poţi face îb cele două situaţii pentru a te proteja. 

Pregăteşte-te pentru situaţiile critice. Mai exact, identifică momentele în care partenerul devine furios şi e pe punctul de a-ţi pierde controlul şi găseşte o metoda/scuză să ieşi din casă. Găseşte în locuinţă spaţii care să protejeze: dacă este posibil, alege o cameră cu un telefon și o ușă în afară sau o fereastră.

Pregăteşte un plan de evacuare. Dacă ai o maşină, ţine-o alimentată şi în aşa fel încât să fie uşor să ieşi din parcare. Ar fi bine ca o cheie de rezervă a maşinii să fie pusă într-un loc numai de tine ştiut, la care să ai acces rapid.Păstrează o sumă minimă de bani de urgență, haine, numerele de telefon importante și documentele de identitate ale tale și ale copiilor ascunse într-un loc sigur (în casa unui prieten, de exemplu). Pentru a te familiariza cu acest plan de urgenţă, cel mai bine ar fi să repeţi de câteva ori ieşirea rapidă în condiții de siguranță. 

Încearcă să ai în minte cel mai apropiat centru de adăpost la care poţi merge, dar şi o listă de contacte de urgenţă. Cel mai bine ar fi să pregăteşti câteva persoane apropiate care să ştie că există posibilitatea să apelezi la ei pentru o noapte de cazare.

Fii precaută cu informaţiile personale.  Cu siguranţă cea mai mare frică a ta este ca agresorul să afle planurile tale. Ei bine, sunt câteva lucruri de care poţi ţine cont atfel încât să nu-i dai nimic de bănuit. Dacă te-ai hotărât să ceri ajutorul, nu o face de pe telefonul tău. Fie achiziţionezi o nouă cartelă prepay, fie facă asta de pe un alt tefefon. Este FOARTE IMPORTANT, ca atunci când cauţi informaţii pe internet, să ştergi istoricul căutărilor. De asemenea, pentru că trăim în era tehnologiei, trebuie să îţi verifici telefonul periodic, pentru că există posibilitatea ca abuzatorul să-ţi fi instalat aplicaţii prin care te urmăreşte sau îţi ascultă apelurile. 

Dacă deja ai reuşit să pleci, este la fel de important să te protejezi. Abuzatorul va încerca să te urmărească, să te convingă să te intorci şi mai mult să te lovească din nou. Aşadar, atunci când ai plecat, schimbă numărul de telefon, nu oferi detalii nimănui despre unde te afli la momentul imediat urmator, închide conturile bancare vechi şi deschide la o altă bancă. 

Vezi mai jos lista cu centrele de adăpost la care poți apela:

Partenerii noștri: Asociația ANAISAsociaţia Femeilor din SibiuAsociaţia Touched Fundaţia Friends for FriendsFundaţia PACT